facebook hostal-laplaza

EL PORT DE LA GELADA

EL PORT DE LA GELADA

Actualment, arribar a la Vall de Boí no suposa gaire dificultat. Els cotxes i la red de carreteres ens faciliten la comunicació amb el Pirineu. Però, no fa molt, anar d'una vall a una altra suposava creuar un conjunt de ports de muntanya, avui, molt d'ells quasi oblidats. Des d'aquest petit espai, aprofito per reivindicar el record d'aquests ports que els "padrins" (avis) van haver de creuar per anar d'una vall a una altra. Fer a peu el camí dels ports et fa sentir un xic més humil. No sempre tot ha estat tan fàcil com ho tenim actualment.
La Vall de Boí té tres ports molt importants per comunicar-se amb les valls veïnes:
1. El Port de Rus de 2.614 metres d'alçada. Uneix la Vall de Boí amb la Vall Fosca.
2. El Port de la Gelada de 2.075 metres d'alçada. Uneix la Vall de Boí amb la Vall de Barravés.
3. El Port de Caldes de 2.568 metres d'alçada. Uneix la Vall de Boí amb la Vall d'Aran.

La meva proposta excursionista és fer el Port de la Gelada. És el port de menys alçada i apte per fer tota persona disposada a fer una mica de desnivell. Nosaltres vam fer el Port de la Gelada per sant Joan , tot aprofitant el Bus del Parc. Aquest bus funciona des de finals de juny fins a finals de setembre. Surt des el Pla de l'Ermita (Taüll) a les 9 del matí i té parades als diferents pobles de la Vall de Boí i continua per la Vall de Barravés, Vall d'Aran i acaba a Espot. És un mitjà de transport fantàstic per poder realitzar excursions dins el Parc Nacional de Sant Maurici i Aigüestortes.
Sortida: Parada de bus d'Erill la Vall. A les 9:15 agafem el bus del parc.
Baixada del bus: Cruïlla amb el poble de Senet (Vall de Barravés) a les 10 del matí.
Comencem la nostra excursió. Creuem la Noguera Ribagorçana i entrem al poble de Senet on hi ha una caseta d'informació del parc Nacional.
Cal dir que aquesta excursió està marcada amb senyalització de pals verticals que han fet la gent del Parc. Aconsello portar el mapa de l'Alpina "La Ribagorça", sempre ajuda molt a l'hora de situar-te.
El camí va pujant, és el que tenen els ports, sempre van cap a munt. Passem pel Refugi Artigalonga (1.715 mts d'alçada). Lloc de prats de pastura que a finals de juny s'omple de flors.
El camí continua fent llaçades o marrades, depèn de la comarca. Cal tenir en compte que aquests camins eren per anar amb bestiar i no poden anar pel dret!
És un port llarg, de prats on hi creix l'herba arreu. Per sant Joan les eugues i les vaques ja péixen lliurement. Tot un espectacle per viure!
Arribes al Port de la Gelada amb unes 2 hores (es pot fer en més o menys temps, tot depèn de cada persona).
La baixada fins Erill la Vall és llarga, cal comptar unes 3 hores. El port no baixa de cop, primer va resseguint totes les costes per anar creuant diferents torrents. El premi: arribar a la Collada De Basco (nosaltres hi vam trobar un grup d'eugues amb els seus ponills). A partir d'aquí, la baixada és pronunciada i cal estar atents a no perdre els pals verticals del parc.

Desnivell de l'excursió: +700mts (Senet-Port de la Gelada)
-823mts (Port de la Gelada-Erill la Vall)

Temps: 6 hores (comptant parades).

Época recomanable per fer la travessa: si aprofitem el Bus del parc, des de finals de juny a finals de setembre. La resta de l'any, cal tenir un vehicle a l'altra banda. Cal recordar que a l'hivern hi ha neu i aquest factor cal tenir-lo en compte. Les travesses amb neu i gel poden fer-te el camí més difícil.
winreplicas.comNÚRIA (21/08/2013)

25528 Erill La Vall - Vall de Boí (Lleida) - Tel. 973 69.60.26 - Fax 973 69.61.28 - info@hostal-laplaza.com- GPS: 42.52488 º N 0.82577 º E     català español english française